top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Foto van schrijverMIke Brouwer

Neem de VIA NEGATIVA

Bijgewerkt op: 20 jul. 2020

Weten wat je niet moet doen is veel krachtiger, dan weten wat je wel moet doen.

Steve Jobs zei: "Mensen denken dat focus betekent dat je ja zegt tegen datgene waarop je je moet concentreren. Maar dat is helemaal niet wat het betekent. Het betekent nee zeggen tegen de honderd andere goede ideeën en mogelijkheden die er ook zijn. Je moet zorgvuldig kiezen”. En dus vaak nee zeggen.


Of zoals Taleb (2012) het zegt: een subtractieve attitude maakt je robuust, terwijl een additieve attitude je fragiel en afhankelijk maakt. Niet roken, niet drinken en geen ton suiker eten zijn subtractief (en goedkoop) in vergelijking met additieve en dure gezondheidskeuzes zoals supplementen, extra fitness of de nieuwste dieetrage. Loop eens vaker de Via Negativa.


Soms is niets doen namelijk het beste. Het is vaak beter om je effectenportfolio even met rust te laten, in plaats van impulsief te handelen. Vaak is het beter eens rust te nemen en te ontspannen, in plaats van weer met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Helaas zijn we meestal geneigd om iets te doen in plaats van niets. Want stilstand is achteruitgang toch?


Het Griekse woord “iatrogeen” betekent zoveel als "veroorzaakt door de genezer". Door onze neiging iets te doen in plaats van niets – zelfs als niets de betere optie is – creëren we nieuwe afhankelijkheden en nieuwe zwaktes, terwijl vertrouwen op het herstellend vermogen van een systeem een veel betere optie is. Daar word je namelijk echt sterker van.


In de Capela dos Ossos in Evora (Portugal), waar de muren met menselijke botten en schedels zijn bekleed, en onze sterfelijkheid benadrukt wordt, hangt een plakkaat met de vrij vertaalde spreuk “Hoe meer je stilstaat, hoe meer je vooruitkomt’.

In mijn beeld: een verwijzing naar het belang van reflectie.

Als je vandaag op pad gaat, neem dan ook eens de Via Negativa en sta regelmatig stil.Taleb, N. N. (2012). Anti-fragile: Things that Gain from Disorder. London, England: Penquin Group, UK.
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De regels

We hanteren allemaal regels op onszelf. Omdat die regels je vast kunnen zetten, kan het soms helpen ze in kaart te brengen. Dit document kan je daarbij helpen. Er zijn verschillende soorten regels. Zo

Comments


bottom of page