In de nieuwe werkelijkheid werken veel medewerkers vanaf huis, met online verbindingen met hun organisatie. Wat kun je als manager dan het beste doen? Hoe ziet management op afstand er uit?
Zonder te willen pretenderen hierop een antwoord op te hebben, zijn er wel een aantal zaken die kunnen helpen om hierover na te denken. Deze eerste blog gaat over verbinding; een van de drie basisbehoeften van mensen.
Om management op afstand meer context te geven beginnen we met het onderscheid tussen synchroon en asynchroon management op afstand.
Synchroon betekent dat je niet fysiek, maar wel digitaal met je medewerkers verbonden bent en tegelijkertijd interacteert. Asynchroon betekent dat je zaken hebt voorbereid die medewerkers op het tijdstip dat het hen uitkomt tot zich nemen. Daarbij is het niet zo dat synchroon per se met video is, en asynchroon met geschreven tekst. Het maken van een wekelijkse vlog is bijvoorbeeld een uitstekend asynchroon middel om te zorgen voor motivatie en betrokkenheid. Terwijl chat een uitstekend synchroon hulpmiddel kan zijn om te reflecteren op wat je samen tegelijkertijd bekijkt of beluistert. Je zult keuzes moeten maken in wat je synchroon en asynchroon gaat doen.
De eerste stap is echter: bereid mensen voor op werken op afstand: biedt structuur, regelmaat en beloning(en). Houd er rekening mee dat de werkomstandigheden niet langer voor iedereen hetzelfde zijn. De verschillen in rust en veiligheid tussen de werkplek op kantoor en thuis kunnen enorm zijn. Bovendien worden mensen op verschillende wijze door de crisis getroffen. Houd dus goed rekening met individuele verschillen en neem die in acht. Gelijke monniken, gelijke kappen, zoals op kantoor vaak een ongeschreven regel is, is hier dus juist niet de beste aanpak. Tegelijkertijd zijn basisbehoeften van mensen wel weer gelijk: autonomie hebben, je competent weten en je verbonden voelen met anderen.
Als manager op afstand, komt er veel op je af. Je moet bijvoorbeeld een andere vorm van monitoring, control, feedback en sturing gaan hanteren. Gelukkig is er al veel bekend over wat werkt en hoe. En daarbij: je bent zelf ook creatief en gedisciplineerd genoeg om hier vorm aan te geven.
Maak bijvoorbeeld eens een vlog voor je medewerkers. Niet om instructies te geven, maar schets het beeld van de afgelopen week, wat je zelf hebt ervaren of geef een vooruitzicht op de komende week. Maak het persoonlijk, laat zien hoe jouw werkruimte eruit ziet. Geef je mensen jouw gezicht en verhaal zodat ze weten dat je aan ze denkt. Creëer verbinding in een tijd waarin dat een van de belangrijkste factoren is om hier gezamenlijk doorheen te komen.
Comments