top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Foto van schrijverMIke Brouwer

Zeilen als metafoor voor navigeren door het leven

Bijgewerkt op: 5 dec. 2019


Zeilen betekent navigeren, maar dan zonder google maps. Je bepaalt je bestemming en stippelt met een zeekaart je koers uit, Maar die kaart is niet de werkelijkheid. En dus is het geen goed plan om een lijn op de kaart te tekenen en die koers op je kompas te volgen. 

Er zijn namelijk vier afwijkingen die er voor zorgen dat je zo niet je bestemming bereikt. Daar zul je voor moeten compenseren.


Op te beginnen is het magnetische noorden - op uw kompas - niet hetzelfde als het noorden op uw kaart.

Omdat het magnetisch noorden en het noorden op uw kaart niet overeenkomen hebben verschillende locaties op aarde verschillende afwijkingen. Denk er maar eens over na hoe uw plaats op de aarde u doet afwijken van uw bestemming. Is het cultuur, taal, tradities, sociale vergelijking, economische omstandigheden? En hoe compenseert u daarvoor?


Ten tweede: uw schip verstoort uw kompas.

Het ijzer aan boord van uw schip beïnvloedt de naald van uw kompas op een zodanige manier dat, afhankelijk van uw koers, u verschillende afwijkingen ervaart. Naar het noorden varen kan een sterkere afwijking geven dan naar het oosten varen. Er is iets in u dat u doet afwijken. Welke koersen zorgen voor niet al te veel interne verstoringen? Waar ervaart u een interne verstoring in de koers die u nu volgt? Kunt u het “ jzer" in uw lichaam / geest lokaliseren? Hoe compenseert u voor uw interne afwijkingen om op de juiste koers te blijven en uw bestemming te bereiken?


Ten derde: door de wind drijft u af.

De wind is nodig om de bestemming te bereiken. Maar die zal u nooit precies in de goede richting blazen, noch met de snelheid die u wenst. Net zoals in het leven zult u het moeten doen met de wind van vandaag, en misschien oriënteren op de voorspelling van morgen. Winden uit het verleden brengen u niet verder, maar bieden wel waardevolle ervaringen waaruit u kunt leren. Hoe het ook zij: de wind zal u verzetten. Soms moeten we het leven en de storm doorstaan, soms kunnen we niet anders dan ontspannen en de stille zee ervaren, bijna stuurloos. Denk eens aan de wind van vandaag. Waar komt die vandaan? Voel de wind op uw huid. Hoor waar ze vandaan komt door uw hoofd te draaien. Wat is de snelheid? In welke richting moet u sturen om te compenseren voor het afdrijven door de hoek waaruit de wind vandaag waait?


Ten vierde: het tij zal u uit koers brengen

Maar de effecten zijn sterker bij aankomt en bij vertrek, en ze zijn zeer voorspelbaar. Het is moeilijk om te starten en moeilijk om te voltooien. Toch is dit iets waarvoor u kunt compenseren en plannen. Er kunnen ondiepe wateren opduiken, maar een sterke stroming kan u ook helpen de haven binnen te gaan of te verlaten. Luisteren naar de ervarringen van anderen en lees de vele almanakken van het leven. En natuurlijk helpt een beetje geduld. Heeft u het tij mee? Wit u voor het huidige tij compenseren, of wilt u wachten tot het weer meezit?


We hebben inmiddels zo geleerd om op navigatiesystemen te vertrouwen dat we nauwelijks meer aandacht besteden aan kaarten. Maar het in kaart brengen van onze koers en het lezen van de kaarten van andere mensen kunnen u echt helpen om verder te komen. Vergeet niet dat die kaarten ook informatie bevatten over dieptes en mogelijke gevaren. Daarom, eer de mensen die zonder een kaart u voorgingen en breng net als hen uw favoriete delen van het onbekende in kaart.

Het bereiken van uw bestemming is zonder meer bevredigend. Maar het in kaart brengen van waar u bent geweest helpt ook anderen weer. 


392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De regels

We hanteren allemaal regels op onszelf. Omdat die regels je vast kunnen zetten, kan het soms helpen ze in kaart te brengen. Dit document kan je daarbij helpen. Er zijn verschillende soorten regels. Zo

Comentarios


bottom of page