top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • Foto van schrijverMIke Brouwer

Drunkorexia

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023

De maatschappelijke druk om aan bepaalde idealen te voldoen kan tot lichamelijk en psychisch schadelijk gedrag leiden. Een daarvan is drunkorexia.

Drunkorexia is het compenseren van kilocalorieën (kcals) door het drinken van alcohol te compenseren met het overslaan van maaltijden, en soms overdag bovenmatig sporten. Sommige drunkorexia patiënten drinken daarbij veel water om eerder genomen voedsel over te geven.

Vooral meisjes en jonge vrouwen die de druk voelen om slank te blijven, in combinatie met de sterke wens sociaal geaccepteerd te worden, kunnen hier bevattelijk voor zijn. In hun zoektocht om er zo slank mogelijk uit te zien en tegelijkertijd veel sociale interacties te ervaren, ontzeggen zij zich maaltijden, zodat ze later kunnen genieten van overmatig alcoholgebruik.


Alcohol bevat relatief veel calorieën per gram (7 kcal/gr) in vergelijking met koolhydraten en eiwitten (4 kcal/gr). Bier en wijn bevatten daarnaast nog extra suikers. Iemand die zowel volledige maaltijden eet als verschillende alcoholische dranken consumeert, overschrijdt al snel het aantal calorieën dat hij/zij per dag mag gebruiken om op gewicht te blijven. Met als gevolg gewichtstoename en een ‘opgeblazen’ uiterlijk.

Om toch in staat te zijn om - meestal in een sociale context - van alcohol te genieten, beperken mensen met drunkorexia gedurende de dag hun voedselinname of gaan zelfs purgeren om ruimte te maken voor alcohol later op de dag. Hoewel geen officiële stoornis conform de DSM-5, is drunkorexia te zien als een eetstoornis in combinatie met een alcoholgebruikstoornis. Zij heeft zowel lichamelijk als psychologisch ernstige gevolgen voor de gezondheid.


Veel patiënten met drunkorexia proberen tegelijkertijd fit te worden. Alcohol interfereert echter met vele lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het herstel van het lichaam en de spieropbouw. Het effect van alcohol op vitamine B-foliumzuur is daarbij het meest dramatisch. De lever verliest zijn vermogen om foliumzuur te behouden en de nieren verhogen hun uitscheiding ervan. Foliumzuur-deficiëntie heeft een verwoestend effect op de functie van de spijsvertering. De dunne darm neemt normaal gesproken foliumzuur op, maar is nu beschadigd door de toxiciteit van de alcohol, met als gevolg dat het eigen foliumzuur en het foliumzuur uit voedsel niet kan worden opgenomen. Gebrek aan foliumzuur leidt ertoe dat minder van het aminozuur homocysteïne tot methionine wordt omgezet er zich een overmaat aan homocysteïne opbouwt, hetgeen gekoppeld is aan hartaandoeningen. Dit terwijl een tekort aan methionine de productie van nieuwe cellen in darm en bloed vertraagt. Een slechte foliumzuurstatus en alcoholgebruik zijn gekoppeld aan colorectale kanker. Zwaar drinken belemmert de voortgang van de fitnesstraining.


Naast dat de lever middels het alcoholdehydrogenase-enzym alcohol afbreekt, bevat zij een enzymsysteem dat zowel alcohol als verschillende andere soorten drugs en medicijnen metaboliseert. Dit systeem wordt de MEOS genoemd (microsomaal ethanol-oxiderend systeem) en behandelt ongeveer een vijfde van de totale alcohol die iemand consumeert. Bij hoge bloedconcentraties of herhaalde blootstellingen stimuleert alcohol de synthese van enzymen in de MEOS. Het resultaat is een efficiëntere afbraak van alcohol; te merken in de verhoogde tolerantie voor alcohol. Het MEOS wordt echter ook gebruikt voor het metabolisme van andere drugs/medicijnen. Omdat alcohol vanwege zijn toxiciteit voorrang krijgt, heeft dit tot gevolg dat het MEOS niet beschikbaar is voor de afbraak van andere drugs/medicijnen, waardoor die dus meer effect in het lichaam kunnen hebben, met alle nadelige gevolgen van dien.

Dranken die cafeïne als een additief bevatten, lijken daarnaast de sensorische signalen te maskeren waarop een persoon normaal kan vertrouwen om dronkenschap te beperken. Men voelt zich minder snel dronken, denk aan: Vodka-Redbull.De oordeels- en redeneercentra in de frontale kwab van onze hersenen zijn het meest gevoelig voor alcohol. Wanneer alcohol de hersenen instroomt, verdooft het ons inhibitie systeem; remmingen raken verlicht. Hoewel alcohol sociaal geaccepteerd is om mensen te helpen ontspannen of om angst te verlichten, fungeert het op de lange duur als een depressivum; 1/3 van alle suïcides is alcohol gerelateerd.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De regels

We hanteren allemaal regels op onszelf. Omdat die regels je vast kunnen zetten, kan het soms helpen ze in kaart te brengen. Dit document kan je daarbij helpen. Er zijn verschillende soorten regels. Zo

Comments


bottom of page